Varför rotar vi för underdogen?

Januari 26, 2018

vi lär oss ofta att det är bättre att vara på den vinnande sidan än den förlorande sidan av ett spel, men ibland kanske det inte är fallet. Som det visar sig, rota för underdog eller vara underdog faktiskt kan vara en fördel, förklarar en Baylor College of Medicine expert.

” det har gjorts många undersökningar om varför människor ofta rotar till underdogen, och de flesta visar att mer än två tredjedelar av folket röstar på underdogen. Det kan finnas många orsaker till detta, men det finns några viktiga teorier”, säger Dr.Asim Shah, professor och vice ordförande i Menninger Institutionen för psykiatri och beteendevetenskap vid Baylor.

genom att rota för underdogen ökar spänningen under spelet.

”vi gillar att titta på och gå till spel för spänningen och underhållningen av allt”, sa Shah. ”Om spelet är ensidigt är det inte alls lika underhållande. Människor som när ett spel är nära och spelarna har kämpat hårt för att vinna, och så människor rot för underdog att göra en comeback och slåss till slutet.”

vi relaterar till underdogen så vi rotar för underdogen.

människor associerar sig med underdogen eftersom det ibland är svårt att identifiera sig med vinnaren eftersom människor i allmänhet inte vinner hela tiden, sa Shah. Många människor skulle klassificera sig som underdogs så det är lätt att identifiera sig med ett lag som de ser som underdog.

människor finner mer glädje i oväntade framgångar.

Shah sa att om du rotar för underdog-laget och de slutar vinna, gör denna oväntade framgång att du känner dig lyckligare. Hjärnan bearbetar denna situation som vanligt, men positiv, så belöningscentret i din hjärna stimuleras och frigör hormoner som gör dig lyckligare.

vi rotar för underdogen på grund av ett fenomen som kallas skadenfreude.

skadenfreude betyder i huvudsak att vi omedvetet upplever nöje vid andras olycka, sa Shah. Vi slutar rota mer för underdogs över det” vinnande ” laget eftersom vi kan vara omedvetet avundsjuk på att de mår bra, varför om underdog-laget drar ut en vinst, känner vi oss inte dåligt att favoritlaget förlorade.

Shah tillade att även idrottare kan känna igen när de är underdogs som går in i ett stort spel. Detta kan dock fungera till lagets fördel om spelarna fokuserar på att förbättra sin mentala seghet.

det finns några viktiga sätt att förbättra mental seghet, sa han.

  • lär dig att hantera negativa tankar. Gå inte in i ett spel som tror att du kommer att förlora, eller du kommer.
  • vänta inte på ett positivt eller negativt resultat. Om du förlorat ditt tidigare spel, inte dröja på förlusten. Även om du vann ditt senaste spel, tänk inte för mycket på det, annars kan du bli övertygad, vilket kan skada din prestation i framtida spel.
  • kontrollera dina känslor under ett spel. Det kan finnas en tid under spelet när en spelare i motståndarlaget gör dig upprörd, men du kan inte bli arg. Om du låter dina känslor bli bättre av dig kan du sluta spela sämre.
  • utnyttja kraften i visualisering. Med dagens teknik kan du göra mycket forskning på laget du spelar innan du ens går på fältet. Du kan titta på deras föreställningar under olika spel för att ta reda på vad deras styrkor och svagheter är och från det kan du visualisera i förväg vad du ska göra. Du kan bestämma vilket spel du ska springa eller hur du ska försvara dig mot en touchdown. Även om du kanske inte kan slutföra allt du visualiserade, är det fortfarande värt det om det hjälper till och med bara lite.

Shah betonade att när det gäller vad som gör dig framgångsrik på ”sportpyramiden” sitter känslor på toppen.

”negativa känslor hindrar din prestation både fysiskt och mentalt”, sa han.

tillhandahålls av Baylor College of Medicine

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.