Talk planerat på Rom Sand Plains

 Rom historical society logo

Rome historical society logo

Roms sandslätter är en unik naturlig livsmiljö som ligger bara några miles från centrala Rom. Området är en tall karg som består av sanddyner, torvmossar och specialiserade vilda djur som trivs i den lilla ekosystem av sand slätter. Ovanliga fjärilar, fåglar och växter gör detta område populärt bland naturforskare och fågelskådare.

Bob Allers är inställd på att presentera ett program på Rom Sand Plains, den 21 augusti, klockan 7 på Rome Historical Society.

geologer anser att Roms sandslätter är en relik av sjön Iroquois, som var en större version av den nuvarande Lake Ontario som fanns nära slutet av den senaste istiden. Lake Iroquois dräneras till Atlanten via Mohawk och Hudson Rivers, och dess utlopp var nära den nuvarande Sand slätter.

den naturliga livsmiljön som finns på Sandslätten finns vanligtvis nära stora vattendrag. Även om sjön som bildade slätterna nu är borta, är området fortfarande hem för specialiserade växter och insekter inklusive purple picture plant, wild blue Lupin, daggdroppar och den hotade frostade elfinfjärilen.

Rome Sand Plains ägs och förvaltas av ett konsortium av New York State Department of Environmental Conservation, Nature Conservancy, Izaak Walton League, Oneida County, staden romoch privata markägare. Av de 16 000 tunnland av Roms sandslätter är mer än 4 000 skyddade.

Bob Allers är för närvarande volontär i parker med National Park Service på Fort Stanwix National Monument. Han fick en BA i geologi Från Hamilton College och en matta i geologiska vetenskaper från SUNY Binghamton. I 34 år undervisade han i geovetenskap vid VVS och New Hartford Schools och gick i pension 2010. Ytterligare arbete har också inkluderat specialprojekt med ny State Education Department och State Geological Survey. Han har lett många studiebesök för utomhusutbildningsgrupper i centrala New York.

Rome Sand Plains-programmet är gratis och öppet för allmänheten.

Rome Historical Society ligger på 200 Church Street, Rom. För mer information, ring (315) 336-5870, eller besök deras hemsida.

Utskriftsvänlig, PDF-e-post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.