SubscribeGreen Infrastructure

en av de frågor jag oftast ställs är, ” hur ofta rotar du?”Det här är en knepig fråga och en som jag önskade att det fanns ett tydligare svar. Låt oss först skingra en myt. Redo? Ok, här är det. Vi rotar inte varje träd i plantskolan. (Ta en minut och smälta den, Sätt dig ner om du behöver.) Nu när du är över chocken ska jag berätta varför vi inte gör det.

Låt oss först prata ett ögonblick om vad exakt rotbeskärning är. Rotbeskärning är precis vad det låter som: klippa rötter precis som vi skulle klippa grenar, bara vi gör det med en trädspade, en spade eller en grävmaskin. Några av anledningarna till att beskära ett träd är:

Timing

vissa träd kan behöva grävas under en mindre än föredragen säsong. Till exempel gräver ekar vanligtvis inte särskilt bra vid någon annan tidpunkt än när de är vilande. Men låt oss säga att träden kanske inte behövs förrän i Juli. Vi skulle då välja att rota beskära träden under vila för att hjälpa till att förbereda träden för att gräva utanför sin optimala säsong.

långsammare tillväxt

jag vill ofta säga att träd inte är multitaskers; de flesta kan bara göra en sak i taget. De kan antingen lägga ut nya rötter eller nya löv, men inte båda samtidigt. Rot beskärning av ett träd kommer ofta att sakta ner trädets tillväxt. Genom att bryta sina rötter tvingar det trädet att lägga energi i regenerering av nya rötter snarare än primär och sekundär tillväxt (blir högre och sätter på bromsok). Och fler rötter är bra, eller hur? Just det!

mindre rotkula

eftersom ett rotbeskärt träd kommer att ha en högre koncentration av rötter i en närmare närhet till trädstammen, kan vi ofta lägga ett rotbeskärt träd i en mindre rotkula. Detta blir en win-win för de projekt som inte kan rymma en större bollstorlek eller en stor utrustning. Detta knyter också fint till målmedvetet bromsa tillväxten av ett träd.

långsiktiga fördelar

fördelarna med rotbeskärning realiseras för mer än bara en säsong. Ett träd som beskärdes rot 2013 kommer lättare att grävas under en lågsäsong för sannolikt två till tre år efter datumet för rotbeskärningen.

i en ny demonstration beskärde vi en röd lönn i början av våren (vi rotade faktiskt det för en demonstration på bare-rooting som omplanerades för ett senare datum). Förberedelsearbetet vi gjorde för denna demonstration gav en utmärkt studie i hur effektiv rotbeskärning kan vara för att skapa nya rötter! På bilden nedan kan du se hur många nya fibrösa rötter som genererades på bara fyra månader.

 att rota prune eller inte rota prune

kommer du bara titta på de underbara rötter! Du kan inte ha glänsande hår utan trim då och då, detsamma kan gälla för rötterna hos många trädarter.

så, att veta vad vi gör om de många stora fördelarna som rotbeskärning kan inse, borde vi inte bara rota beskära varje träd i vår plantskola? I ett stycke ovan nämnde jag att rotbeskärning ofta kommer att bromsa tillväxten av ett träd, vilket gör det till ett utmärkt sätt att kontrollera tillväxten i snabbt växande arter som Liriodendron (tulpanpoppel) och Prunus (körsbär). Men hur är det med Fagus (bok) eller Gingko? Att bromsa dessa redan långsamt växande arter skulle resultera i längre än genomsnittliga tillväxttider, vilket resulterar i färre tillgängliga träd.

en annan enkel – och ärlig-anledning till att inte rota beskärning är tid, eller mer specifikt bristen på det. Rotbeskärning är tidskrävande. Varje år rotar vi (eller planerar att rota) ett visst antal träd så att vi kan expandera på det typiskt korta skördefönstret. Rotbeskärning på våren gör att vi kan gräva under de mindre än önskvärda grävmånaderna på sommaren. Vi markerar dessa träd med en speciell färg på band och en silver tagg med deras rot beskärning datum på dem så att vi kan spåra deras historia och framsteg.

vissa träd måste förberedas månader och ibland till och med år i förväg, så att veta när dina projekt kommer att installeras är ett viktigt första steg för framgången för sina träd. Hitta en plantskola som du kan lita på och med vilken du kan utveckla en relation och du är säker på att se en skillnad i trädens kvalitet och prestanda.

Ronda Roemmelt är försäljningschef och representant för Mid-Atlantic sales på Ruppert Nurseries i Laytonsville, MD. Förutom 20 års branscherfarenhet har Ronda också en kandidatexamen i jordbruksvetenskap från Pennsylvania State University med en minor i trädgårdsodling. Ronda är en certifierad professionell trädgårdsodlare och en Isa-certifierad Arborist.

Ann Larle Valentine / CC BY-SA 2.0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.