Sonarworks Reference 3 Recension: Den Bästa Rumskorrigeringsprogramvaran?

att skapa en mix som låter bra i din studio är svårt nog.

men det är bara halva striden. Det verkliga testet är hur bra det kommer att hålla upp i omvärlden. För många är det mest frustrerande att få en mix att översätta bra på andra högtalare.

Sonarworks Reference 3 är ett plugin som hävdar att det hjälper till att bekämpa detta problem. Lever det upp till det påståendet? Låt oss ta reda på …

men riktigt snabbt … innan du använder Sonarworks Reference 3 är det viktigt att du hittar rätt plats för dina högtalare och sweet spot i ditt rum. För att lära dig hur du gör detta, ladda ner min gratis videoguide nedan:

ladda ner nu: 7 enkla steg för att optimera din lyssningsmiljö

hur Sonarworks Reference 3 fungerar

referens 3 använder en mikrofon för att mäta frekvenssvaret i ditt rum. Det bygger sedan en komplementär EQ-kurva som korrigerar eventuella tonala obalanser. Du lyssnar genom denna kurva medan du blandar och förhoppningsvis hör en mer exakt representation av din mix. Detta kommer helst att leda till bättre blandningsbeslut, och ett spår som låter bra på en mängd olika högtalare.

mäta ditt rum

jag blev positivt överraskad av enkelheten i Referens 3: s mätprocess. Jämfört med andra plugins för rumskorrigering är det en bris.

du behöver en rundstrålande kondensatormikrofon, ett ljudgränssnitt med en XLR-ingång och en mikrofonkabel med mycket slack. Reference 3 fristående app leder dig genom hela processen, vilket tar mindre än 10 minuter. Medan Sonarworks säger att du kan använda någon omnidirectional kondensatormikrofon, fick jag mycket bättre resultat när du använder sin mikrofon.

under mätprocessen instruerar referens 3 dig att flytta mikrofonen runt din söta plats medan du spelar en serie udda ljud. Programvaran spårar mikrofonens position med hjälp av ekolokalisering och börjar automatiskt ta nästa mätning när du flyttar den till rätt plats. Detta är den absolut coolaste delen av processen!

 mätning av mitt rum med Sonarworks referens 3

mätning av mitt rum med Sonarworks referens 3

när du har mätt ditt rum exporterar referens 3 en kalibreringsfil som du importerar till plugin-delen av programvaran (det här är vad du placerar på din mix-buss). Du kan spara flera olika kalibreringsfiler, vilket är användbart om du vill korrigera andra högtalare eller lyssningsplatser. Denna funktion gör Reference 3 mer flexibel än plattformar som bara lagrar ett begränsat antal mätningar (som Krks ERGO).

vid användning

efter avslutad mätprocess är resten lätt. Ladda bara upp din DAW, Lägg till referens 3 till din mix-buss och importera kalibreringsfilen. Du är nu redo att blanda!

referens 3 har ett antal alternativ för att finjustera sin korrigeringsalgoritm. Du kan lägga till en liten bas-eller diskantlutning till dess EQ-kurva. Du kan också efterlikna frekvenssvaret hos en mängd populära högtalare, inklusive NS-10 och några konsumentmodeller. En våt / torr knopp och kalibreringsgränskontroller gör att du kan variera korrigeringsintensiteten som tillämpas.

 korrektionskurvan i Sonarworks referens 3

korrektionskurvan i Sonarworks referens 3

jag befann mig att ignorera de flesta av dessa ytterligare funktioner, eftersom standardinställningarna fungerade ganska bra. Jag valde också att dirigera min DAW produktion i Apples AU Lab app och Infoga referens 3 där istället. På så sätt kunde jag lyssna igenom det medan jag använde andra applikationer.

visningar

medan jag har spenderat tusentals på akustisk behandling är min hemstudio långt ifrån perfekt. Även om mina högtalare (Focal Solo6 Be) sträcker sig ner till 40 Hz, finns det ett stort dopp i mitt rum på 60 Hz som suger ut en betydande del av den låga änden. Det finns också en märkbar uppbyggnad i det nedre mellanområdet, vilket ger mina högtalare en något boxig kvalitet.

även om jag är väl medveten om dessa problem är det fortfarande svårt att veta hur en korrekt tonbalans låter i mitt rum. Före referens 3 gjorde detta blandning av lågänden särskilt utmanande. Jag var ofta så rädd för att lägga till för mycket bas att mina mixar hamnade basljus! Medan hörlurar var till hjälp, lindrade de inte detta problem helt.

med referens 3 inkopplad låter mina högtalare märkbart annorlunda. Det finns en betydande förlängning i lågänden; högtalarna verkar återge ljud längre ner i frekvensspektrumet. Den lägre midrange boxiness försvinner. Dessa förändringar är inte subtila. Faktum är att efter att ha spenderat några timmar att lyssna genom referens 3 kan det vara ganska chock att kringgå det!

bedömning

eftersom varje rum är annorlunda kan din körsträcka variera. Men den verkliga frågan Är, kommer Sonarworks Reference 3 att hjälpa dig att skapa bättre blandningar?

efter att ha tillbringat flera månader blandning genom denna plugin, jag tror att svaret är ett rungande ja. Mina mixar översätter bättre än någonsin tidigare, och jag spenderar mindre tid på att kontrollera dem på andra uppsättningar högtalare. Jag har märkt att mastering ingenjörer tillämpar mindre EQ till mina mixar. Faktum är att många av dem kommer tillbaka nästan platt. Och eftersom jag litar på vad jag hör mycket mer, antar jag att blanda beslut mindre. Detta gör blandningen snabbare, enklare och roligare.

kanske den största komplimangen jag kan ge referens 3 är att jag ofta glömmer att det är där. Detta är det första rummet korrigering plugin jag har känt sig bekväm att använda på varje mix. Det är verkligen en set-it-and-forget it typ av sak! (Kom bara ihåg att kringgå det när du byter till hörlurar!)

med referens 3 engagerad känner jag mig säker på att det jag hör kommer att översättas till omvärlden. Den sinnesro det ger mig är ovärderlig.

brister

jag tror Sonarworks Reference 3 är den bästa rummet korrigering plugin på marknaden. Men det är inte en magisk kula.

det finns inget substitut för korrekt högtalare och sweet spot placering, samt akustisk behandling. Mer info om detta här:

Home Recording Studio Setup [8 Essentials You REALLY Need]

och det är värt att nämna att fördelarna med rumskorrigeringsprogramvara har diskuterats varmt. Akustiker som Ethan Winer avråder från att använda EQ för att försöka korrigera akustiska problem, medan andra, som Bob Hodas, sjunger sitt beröm.

medan rumskorrigeringsprogramvaran kan platta frekvenssvaret i en lyssningsmiljö, kan den inte korrigera akustiska problem som modal ringning (där vissa frekvenser ringer ut längre än andra). Dessutom kan programvaran bara korrigera en liten sweet spot, och kommer ofta att göra andra områden i ett rum låter värre.

med det sagt använder jag fortfarande referens 3 varje dag, på varje mix. För att uttrycka det enkelt låter mina blandningar bättre med det än utan det. Jag kan inte argumentera med dessa resultat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.