Rosamond

Rosamond, stavat också Rosamund, namn på mässan Rosamond, (född c. 1140-död c. 1176), en älskarinna till Henry II av England. Hon var föremål för många legender och berättelser.

Rosamond tros ha varit dotter till Walter de Clifford av familjen Fitz-Ponce. Hon sägs ha varit Henrys älskarinna i hemlighet i flera år men erkändes Öppet av honom först när han fängslade sin fru, Eleanor av Aquitaine, som ett straff för att uppmuntra sina söner i upproret 1173-74. Rosamond dog i eller omkring 1176 och begravdes i nunnery church of Godstow före högaltaret. Kroppen avlägsnades på order av St.Hugh, biskop av Lincoln, 1191 och var till synes återinterred i kapitelhuset.

historien om att hon förgiftades av drottning Eleanor visas först i den franska krönikan i London på 14-talet. De romantiska detaljerna i labyrinten i Woodstock, inklusive ledtråden som ledde kung Henry II till hennes bower, var uppfinningar av berättare från senare tider. Det finns inga bevis för att stödja den populära tron att hon var mor till Henrys naturliga son William Longsword, Earl of Salisbury.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.