Rio Grande Cutthroat Trout: A Conservation Comeback

hur jag lärde mig att flyga fisk en av världens sällsynta öring

av Gästbloggaren, Nina Boys
utan att tänka, vrider jag min handled snabbt till höger, känner dragningen på min stav och adrenalinet att sätta den barbless kroken. Den spända fiskelinjen sicksackar över Silver creek, som slingrar sig under snötäckta toppar i den grönskande Costilla Valley of Vermejo, en Ted Turner-reserv. Efter min guides lugna instruktioner tvingar jag långsamt den osynliga fångsten närmare, tills dess metallkropp bryter strömmens glasiga yta och lanserar in i en dramatisk skärm genom luften. Långt ifrån att vara en erfaren Flugfiske fiskare, jag känner en våg av stolthet i de korta stunder tillbringade beundra Rio Grande mördande öring skimrande rosa färgade kropp och fläckig svans, innan snabbt släppa tillbaka till sitt klara vatten bostad.

detta är ingen vardaglig fångst; utan snarare det markerar en av Nordamerikas största bevarande comeback berättelser. Rio Grande cutthroat öring – en infödd underart av New Mexico-är lika integrerad i landets historia som dess ekosystem. Sannolikt fiskas av den gamla Anasazi civilisationen, de var också den första öring som ska identifieras i den nya världen av tidiga upptäcktsresande. I dag, de är en sällsynt hinklista för flugfiskare, och en spännande utmaning för nybörjare som jag, söker en helgflykt i naturen på Ted Turners Vermejo. Gränsöverskridande gränsen till New Mexico och Colorado, på mer än en halv miljon tunnland skogar, ängar, berg, sjöar och strömmar, är det som att ha din egen privata nationalpark. Tänk Yellowstone utan folkmassorna.

fram till nyligen var överlevnaden av Rio Grande cutthroat öring allt annat än säker. Infödda populationer var i brant nedgång när mer aggressiva och invasiva öringarter infördes i deras livsmiljö. Rio Grande cutthroat var på god väg att vara nästa i raden för listan över hotade arter när Ted Turner och hans dedikerade team av fältbiologer ingrep. Tillsammans med New Mexico Department of Game and Fish genomfördes ett ambitiöst räddningsprojekt för att systematiskt ta bort alla introducerade bruna, bäckar och regnbåge – icke-inhemska arter som var ansvariga för mördarens försvinnande. Sammantaget rehabiliterades mer än ett dussin miles av Rio Costilla waterway och repopulerades med infödda genetiskt rena Rio Grande cutthroats.

i en värld av växande bevarandeproblem har restaureringen av Rio Grande cutthroat firats av både miljöaktivister och flugfiskare.

idag är Vermejo bland de enda platserna där du bara kan fiska efter dem – vilket gör min fångst ännu mer spännande.

det borde inte bli någon överraskning att mannen som lanserade den populära Captain Planet och Planeteers tecknade serien om en superhjälte som hjälper barn att rädda planeten skulle själv förkroppsliga ett superhjälteuppdrag för att ”rädda allt”. Vermejo har ett långt arv av bevarande, ledd av Turners engagemang för att skydda naturen – inklusive de fritt roamingbesättningar av nordamerikanska Bison som, en gång inför nära utrotning, nu trivs i Vermejos branta kullar och dalar.

mina långa soliga dagar i Vermejos höga land verkar glida så fort som cutthroats dartar bort efter en annan framgångsrik catch-and-release. Men eftersom de majestätiska Sangre de Cristo-bergen är upplysta av en sen eftermiddagsglöd som signalerar att det är dags att packa våra redskap, är jag glad att återvända till Costilla Lodge – en dold pärla med utsikt över frodiga landskap där älg strövar och mulhjortar betar. På 10 000 fot är grand 8-bedroom log retreat både en LEED-certifierad modell av hållbarhet, konstruerad av ranchmaterial och drivs av solenergi, och en ekoturists dröm med slående utsikter från alla fönster.

sitter runt den centrala Sten spis, gäster utbyta berättelser om deras dagens äventyr över hor ’s d’ oeuvres medan kocken förbereder en multi-rätters måltid inspirerad av säsongsbetonade råvaror. Jag befinner mig dras till utomhus veranda med utsikt över Vermejo naturriket som sjunkande solen målar himlen med eldiga akvareller. Att reflektera över min vistelse undrar jag var annars i världen jag fritt kunde fiska efter en Rio Grande cutthroat öring i min egen privata ström innan jag gick tillbaka till en lyxig ecolodge långt från distraktionerna i mobiltelefoner och 24/7-nyhetscykeln. Svaret är enkelt: ingenstans.

Nina Boys är en passionerad resenär vars resor har tagit henne över fem kontinenter till några av världens vackraste naturliga och kulturella underverk. Hennes bloggar och researtiklar har dykt upp i Virtuoso.com, Huffington Post och vägar & riken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.