Johannes av Ruysbroeck

biografi

bild av Johannes av Ruysbroeck

Bildkälla: Wikipedia

Ruysbroeck föddes nära Bryssel 1293 och uppfostrades av en hängiven mamma som tränade honom i ett liv i helighet. Vid elva års ålder åkte han till Bryssel för att bo hos en farbror, John Hinckaert, en präst och kanon av St. Gudule ’ s.John Ruysbroeck studerade för prästadömet och ordinerades 1317. Under sin farbrors tak fortsatte han att leva ett liv i pension och studera och började de skrifter som skulle ligga till grund för hans andliga undervisning: de andliga Espousalerna, älskarnas rike och Tabernaklet.Tillsammans med sin farbror och en annan kanon, Francis van Coudenberg, välsignade John Ruysbroeck drog sig tillbaka till en hermitage nära Soignes för ett liv i större ensamhet, och ett antal lärjungar gick med i dem. De bestämde sig för att inviga ett formellt religiöst institut och antog regeln om kanonerna i St.Victor. John gjordes före det nya institutet.

utmärkta skrifter fortsatte att komma fram från hans penna: Den glittrande stenens bok, Den Lilla Upplysningsboken och de tolv Beguines bok.John Ruysbroecks skrifter betraktas som klassiker av andlighet och förutser skrifterna från Johannes av korset i deras tydlighet och doktrin. Han motsatte sig starkt de quietistiska tendenserna hos många av hans samtida. Hans solida teologiska bakgrund och hans förmåga att klargöra den säkra vägen för andliga framsteg gav honom en bred läsning, och hans böcker är klara kommentarer om Augustinska Läran om nådens liv.

under flera år före sin död bodde John i en liten cell, strax utanför klostret i sitt kloster. Under sitt åttioåtta år bad han om att tas till samhällets sjukhus, där han förberedde sig för döden. Han dog den 2 December 1381. Han saligförklarades av påven Pius X 1908.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.