jämför Roomba 860 vs 880-vilken är bäst?

även 2020, några år efter att dessa iRobot Roomba-modeller släpptes, sitter Roomba 860 och 880 fortfarande högst upp på listan över bästa robotdammsugare. Du kan se varför. För det (överraskande rimliga) priset får du en av de mest rundade elektroniska rengöringsprodukterna på marknaden.

kraftfull, med tillräcklig automatisering för att göra det så enkelt som att ställa in och glömma, både Roomba 860 och 880 är fantastiska robotdammsugare som gör ditt hem rent så mycket enklare.

men hur jämför de varandra? Att jämföra robotdammsugare kan vara svårt, särskilt om du aldrig har ägt en. Lyckligtvis har du vår recension, som beskriver hur båda enheterna fungerar, likheterna och skillnaderna.

Låt oss jämföra Roomba 860 och 880

vilken ska du välja? Roomba 860 vs 880

eftersom de är så lika kan det vara svårt att välja mellan båda modellerna. Här är ett fuskark, om du fortfarande är osäker.

Välj 860 om…

  • du har ett mindre hem, eller du har bara ett eller två större rum som behöver rengöras
  • du behöver inte ändra inställningen ofta
  • du vill ha ett anständigt robotvakuum till ett lågt pris

Roomba 860-kolla på Amazon.com

Välj 880 om…

  • om du har ett större hem med flera rum som måste rengöras
  • du vill ha enkel användning av en fjärrkontroll
  • du vill ha tillbehören som följer med 880

Roomba 880-kolla på Amazon.com

ärligt talat, om jag valde mellan dem och jag inte absolut behövde fjärrkontrollen och tillbehören, skulle jag förmodligen välja 860 över 880.

medan de båda är otroligt användbara och effektiva kit, för mig är det bara inte tillräckligt med skillnad för att motivera prisökningen. Men då vet jag att jag skulle vara mycket mer benägna att få praktisk, snarare än att använda fjärrkontrollen.

jag kan inte se någon som väljer en av dessa att bli besviken, så oroa dig inte. Om du väljer att gå för det lite dyrare alternativet, slutar du fortfarande med en utmärkt produkt.

skillnad mellan Roomba 860 och 880?

ärligt talat, bortsett från färgen är det svårt att skilja dem från varandra, och det fortsätter hela vägen. Roomba 860 och 880 är mycket lika i drift, med några mindre skillnader som gör 880 mycket lättare att använda, särskilt om du har ett större hem.

när du jämför 860 och 880 tittar du i princip på samma modell, med tillbehör som anpassar 880 för större hem och enklare, mindre tidskrävande användning. De är fysiskt identiska, med samma utmärkta prestanda och kraftfull sugning, användarvänlighet och andra alternativ. Så varför är 880 dyrare? Enkel.

tillbehören

Roomba 880 kommer med mycket mer, vilket motiverar den högre prislappen. I rutan hittar du en fjärrkontroll, så att du kan ändra inställningar från hela rummet, eller till och med från hela huset, vilket är utmärkt om du till exempel är i telefon och den startar automatiskt. Eller om du letar efter en välförtjänt lie-in och det sparkar i en förprogrammerad rutin.

däremot ger Roomba 860 dig bara själva systemet, plus en ljus vägg. Förutom fjärrkontrollen kommer 880 med ett par lätta väggar som också fungerar som fyrar. Här är vad det betyder.

lätta väggar

det används normalt för att hålla det borta från områden som du inte behöver gå. Till exempel kasta den över en dörröppning, och det blir ingen oavsiktlig vandring genom huset eller ner på gatan.

fyrar

en ljus vägg är en liten, relativt diskret enhet som du kan ställa in var som helst i ditt hus som sänder en osynlig ljusstråle som din Roomba inte kommer att korsa.

å andra sidan är fyrar mycket mer tekniskt skickliga. Först och främst fungerar de som lätta väggar, precis som ovan.

men du kan också ställa in dem i lighthouse-läge, i vilket fall, när din Roomba har slutfört sitt nuvarande rumstädning, stängs ljusväggen av och släpper igenom vakuumet så att det kan flytta in i nästa rum och starta en ny rengöringscykel.

vad detta betyder för dig är att du kan ställa in dessa, och med lite tinkering, har tre rum regelbundet patrullerade och hålls rena av ditt nya kit. Det är verkligen imponerande, särskilt när du ser det i drift.

Roomba 860-kolla på Amazon.com

Roomba 880-kolla på Amazon.com

Roomba 880 recension

det fysiska utseendet

titta på båda systemen, de verkar otroligt lika. Från utsidan är den enda verkliga skillnaden skrovets färg. 860 kommer i silver, med svarta accenter, och 880 är nästan helt svart. Sammantaget ser 880 snyggare ut, men det är ett rent estetiskt val, och båda kommer att se bra ut runt ditt golv.

kontroller

båda har samma layout av kontrollknappar i mitten av enheten, med en stor silver ’clean’ – knapp som startar en rengöringscykel och fyra mindre knappar med dock -, klocka -, schema-och spotfunktioner.

Clock ställer in den interna timern på enheten. Dock skickar enheten tillbaka till hemmabasen för att ladda. Schemat låter dig programmera en rengöringsrutin i den, som den automatiskt försöker följa så bra som möjligt.

en plats är lite annorlunda, en smart funktion som gör att du kan rengöra ett område djupt. Efter valet kommer Roomba att spiral ut från utgångspunkten några meter och sedan återvända till var den kom ifrån, vilket djupt rengör det kränkande området. Jag gillar verkligen den här funktionen. Det är bra för mark i lera eller särskilt orubbliga hårfläckar. Ställ bara upp det och låt det göra sin sak.

båda systemen har också samma smarta system med verktygsljus över toppen, som visar dig en överblick vad som händer med din maskin. Först och främst finns det ett batterilampa som blinkar gult när det laddas, sitter i grönt när hon är redo att gå och lyser en varningsröd när den körs helt ur juice och måste laddas manuellt.

det finns också ett fullt fackljus som låter dig veta när du behöver tömma det och ett anti-tangle-ljus, bara om något fastnar i borstarna och måste rensas manuellt.

storlek

både 860 och 880 är exakt samma när det gäller dimensioner. Kort, med en maximal körhöjd på 3.6 tum, det kommer att passa under medelstora soffor och stolar med absolut inga problem.

vid den bredaste punkten är de 14 tum över och en solidbyggd 8.4 lbs (3.8 kgs) som gör det förvånansvärt enkelt att hämta dem och flytta om, speciellt med det inbyggda bärhandtaget.

när du vänder på dem är båda modellerna helt identiska, med några fina detaljer som är en enorm förbättring jämfört med tidigare modeller.

Aeroforce cleaning power

först och främst har alla modeller i 800-serien ett uppgraderat Aeroforce cleaning system, som använder två borstfria extraktorer som roterar inåt, vilket påskyndar luftflödet och ger kraftfullare sug, samt är så mycket lättare att rengöra.

50% förbättrad sugning

eftersom det inte finns några borstar när problem händer behöver du bara snäppa ut extraktorerna ur systemet och borsta ner dem.

förmodligen, jämfört med 700-och 600-seriemodellerna, har 860 och 880 cirka 50% förbättrad sug och prestanda.

vi är inte forskare, men vi vet att även 800-seriens prestanda håller otroligt bra, och tar upp en hög andel damm och skräp, även svåra saker som hår och matkrummer.

Built inside brush

den inbyggda Inside brush är fantastisk på att slå kanter och samla damm från hårda hörn, något som många robotdammsugare kan drabbas av. Men borsten inbyggd i detta sveper Smuts rakt in i mitten av systemet, där det lätt plockas upp av huvudborstarna.

iAdapt navigation system

en stor kritik med tidigare modeller av Roomba var scuffing och skada det kunde orsaka när det gick om sin plikt eftersom de hade en tendens att slå in i möbler i full fart. Men nu, med de förbättrade kantsensorerna, saktar 800-serien alla ner så snart de kommer nära ett hinder och försöker sitt bästa för att navigera runt det.

du kommer fortfarande att uppleva lite stöta och studsa runt med 860 och 880, men det är ingenstans så illa.

utöver detta har den standardsviten av sensorer, inklusive förbättrade smutssensorer runt kanten som kommer att rikta detta mot fläckar av hår och skräp, samt klippsensorer som förhindrar att det begår hederligt självmord ner några steg du kan använda den nära.

soptunna

800-seriens modeller har en större soptunna än i tidigare modeller, men de fylls fortfarande snabbt i större hus. Vid allmän användning måste du förmodligen tömma behållaren och rengöra filtret varje par användningsområden.

det är enkelt att tömma behållaren när du väl har hängt på den och att rengöra filtret är lika enkelt som att använda en konventionell vakuumborstfäste på den i några sekunder.

underhåll

i allmänhet, med 880 och 860, kommer du att upptäcka att du handlar med rengöring med lågt underhåll, men högt underhåll mellan rengöringar.

det är inte svårt att hålla din Roomba i toppkapacitet. Du kommer att behöva rengöra dammfiltret, så ofta, och byt ut det några gånger om året. De skräp extraktorer måste också tas bort och borstas ner var tredje eller fyra månader samt.

ironiskt nog måste du också rengöra dammsensorerna så ofta, annars kommer det att sluta se fläckar av damm och hår, vilket innebär att rengöringsprestanda kommer att gå långt ner. Bortsett från detta är det bra att gå.

batteriet

båda modellerna har ett förbättrat litium Xlife-batteri, som förmodligen varar mycket längre än standardbatterier. Enligt vår erfarenhet tittar du på ungefär en och en halv timme av den totala rengöringstiden innan den skickar sig tillbaka till hemmabasen för rengöring.

HEPA-filtrering

båda modellerna levereras med HEPA-certifierade filter. HEPA, eller högeffektiva partikelformiga luftfilter, är uppdrag av Institutionen för energi och måste uppfylla en viss standard, vilket gör dem kapabla att användas på platser som sjukhus.

Vanliga frågor

varför skulle du köpa en robotdammsugare?

vi skulle aldrig förneka att robotdammsugare är en lyx, men de är en lyx som kan göra ditt liv så mycket bekvämare. Speciellt med tanke på att om du ställer dem upprätt kommer du aldrig ens att se den i drift.

Tänk dig att komma hem till ett hus som är rent och fritt från smuts och damm, varje dag. Tänk dig att bara behöva få ut den vanliga dammsugaren en eller två gånger i månaden, om det.

Tänk på när du tittar på dessa att du fortfarande kommer att behöva få din traditionella dammsugare ut då och då. Robotdammsugare är fortfarande en relativt ny teknik, och just nu kan de inte helt ersätta vanliga dammsugare, särskilt om du har ett stort hus eller ett med främst tunga högmattor.

men det är inte att säga att de inte är bra. De senaste modellerna städar otroligt bra, med stora prestandaökningar som i princip matchar vanliga dammsugare. Det betyder att medan de fortfarande är en lyx för de flesta, är skillnaden i prestanda som du kanske har sett för bara fem år sedan allt utom borta.

med det i åtanke gör det Roombas exceptionellt om du har ett upptaget jobb, nya barn eller ens om du bor ensam och du helt enkelt vill automatisera en annan hushållsarbete. Om så är fallet bör du allvarligt överväga ett intelligent vakuum.

jag känner också personligen någon som köpte en Roomba eftersom de led av ett funktionshinder som gjorde det svårt att använda en dammsugare utan smärta och utmattning. Det är bokstavligen perfekt för denna roll.

Roombas är också ett utmärkt val om du har husdjur. 860-och 880-modellerna är mycket bättre än de brukade vara på att plocka upp djurhår och andra stora skräp, och de nya borstvalstyperna kräver ett helvete mycket mindre rengöring och underhåll, vilket är något jag verkligen är tacksam för. Dagen för att plocka trassligt hår ur borstarna är en sak av det förflutna.

hur fungerar dessa dammsugare på olika typer av golv?

Roombas har inga problem att navigera på ganska mycket varje typ av golv och överföra från till exempel Trägolv till djupa stapelmattor utan problem.

vi har märkt ett litet problem med att klättra på särskilt djupa mattor, men maskinen är smart nog att attackera den från flera vinklar tills den fungerar som ett sätt att gå vidare.

Tänk på att dockningsstationen måste vara på en hård, plan yta, vilket kan begränsa var detta bor, men det är bara en mindre fråga.

kan jag använda tillbehör från min gamla Roomba med dessa?

Ja. 860 och 880 är båda kompatibla med alla lätta väggar, fyrar och fjärrkontroller du kanske redan har.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.