ilska: vad det är och hur man hanterar det

ilska kan ge samma effekter i kropp och själ som stress. Felaktigt bearbetad eller ohälsosam ilska kan påverka dåligt i olika delar av ditt liv – till exempel tillbakadragande, trötthet, sömnproblem, sänkt libido, dåliga toleransnivåer, agitation, oförmåga att slappna av, olycka och missbruk.

för många människor, ilska frågor härrör från barndomen, och så rådgivning kan vara en mycket effektiv metod för att arbeta genom detta. Om en familj är ohämmad om att uttrycka ilska, barnen kan lära sig att ilska ” får saker att hända.”Detta kan få dem att växa upp och tänka att ilska är ett användbart verktyg för att få vad de vill ha; det är också möjligt att denna överexponering för ilska kommer att göra dem rädda för ilska så att de förtrycker det inom sig själva.
alternativt, om en familj finner ilska helt oacceptabel, kommer barnen i den inte att lära sig att bearbeta sin egen ilska. Om de blir arga kommer de att tvingas undertrycka det, men ilskan kommer fortfarande att komma ut som en negativ energi i flera former – tjura, tillbakadragande, passivt aggressivt beteende, frustration. Allvarliga nivåer av ilska kan orsaka djupa och varaktiga problem samt omedelbar elände för alla i skjutlinjen.

ilska är en sekundär känsla. Du ensam är ansvarig för din ilska

ilska är en sekundär känsla, som orsakas av och döljer en djupare känsla. Om din vän sätter dig offentligt kan du bli arg när det du verkligen känner är skadat eller förrått. Ilska orsakas ofta av djup sorg och oftast av rädsla.

ilska är en fruktansvärd mobbning som har ett sätt att muskla ut alla dina andra känslor. Du blir arg delvis som ett försvar (kanske inte ens medvetet) för att utplåna de andra mer smärtsamma känslorna – de som du verkligen känner. Rådgivning är ett utmärkt sätt att avslöja denna djupare smärta och bearbeta den på ett mer hälsosamt sätt än ilska. Det kan lyfta fram andra, mer konstruktiva sätt att uttrycka skadan.

du ensam är ansvarig för din ilska. Ingen annan är – och det inkluderar den person som har frustrerat eller irriterat dig. De kan mycket väl ha gjort något meningsfullt eller sårande för dig, men hur du svarar på det är ditt företag, inte deras. Om du måste bli arg, överväga vilken form av ilska du ska svara med.

det första steget är att känna ilska, sedan tänka på ilska, sedan uttrycka ilska och slutligen agera ilska. Det hälsosammaste av dessa är att uttrycka ilska. Att agera det (genom förolämpningar, hot, sulks, vrede, fysiska attacker etc) är destruktivt. Att känna det men inte uttrycka det (eller inte ens inse att du känner det) är repressivt. Att tänka på det men inte uttrycka det kan vända sig till besatthet och orsaka stor stress eller olycka.

citat - ilska är ett tecken, inte en lösning. Robert Green Ingersoll

uttrycka din ilska hälsosamt

ett bra exempel på att uttrycka ilska från ovanstående scenario skulle vara att säga till din vän, ”Jag är inte glad. Jag känner mig arg över vad du gjorde på puben och behöver dig att höra det – men det viktigaste är att jag känner mig sårad och lite förrådd. Jag skulle inte göra det mot dig, så snälla gör det inte mot mig.”Förhoppningsvis kommer de att höra dig och svara positivt och be om ursäkt, om inte kan du ta det vidare – förhoppningsvis inte till en handling av ilska.
ett sätt att tänka på din ilska när du uttrycker det är att se till att människor du älskar och bryr dig om vet att du har problem med ett visst beteende och inte dem. Om du låter din ilska om en fråga spilla ut i en fyra bokstäver ord allmän karaktär mordet, då är det mycket troligt att vara mycket mer skadligt än vad de gjorde för att irritera dig i första hand.

enligt min erfarenhet är kanske det bästa sättet att hantera ilska att bli medveten om det i det ögonblick när du känner det – det är ett glödlampa: ”Ah, jag känner mig arg. Rätt, jag brukar göra X. Jag tänker inte eftersom det leder till större problem. Jag ska göra Y. ” även människor som är vana med raseri och röd dimma kan fortfarande använda detta – det handlar om övning. Du kommer inte alltid att få det rätt, men du kan förbättra mycket.

om du lyckas uttrycka snarare än att agera ilska, belöna dig själv med en klapp på ryggen och märka förbättringen. Andra kommer att börja märka det också och uttrycka lättnad.

en rådgivare kan hjälpa dig att titta på utlösarna av din ilska så att du kan försöka undvika dem. Jag hade en klient som alltid fick ett fruktansvärt humör när mannen bredvid klippte sin gräsmatta under sin söndagsfrukost. Han lärde sig att undvika den utlösaren genom att använda den tiden för att gå till butikerna för sin tidning.

var medveten om att oskyldiga människor kan vara målet för din avböjda ilska helt enkelt för att de är där vid fel tidpunkt när det verkliga målet inte är. Kanske arbeta i rådgivning om att släppa det på rätt mål. Rådgivare kan erbjuda flera övningar för att frigöra ilska och dessa är normalt häpnadsväckande effektiva.

varje ilskahantering kräver att du tittar på de djupare orsakerna till det. Ibland kan dessa vara halvglömda, undvikas, nekas eller begravas. Ofta kan ilska vara ett behov av kontroll – av andra, händelser eller dig själv. Det är också ofta en existentiell fråga som orsakas av brist på mening, förlust, isolering eller brist på frihet. Om vi tar itu med den djupare frågan i rådgivning kan vi börja sänka mängden ilska.

fråga dig själv om du vill vara rätt eller lycklig? Även om din ilska är berättigad, är frågan värt att falla ut? Det kan vara, men då är det förmodligen inte.

lär dig att ” slå när järnet är kallt.”Om din man eller hustru sa gjorde något som du känner dig arg på, kanske ta upp det med dem när allt har svalnat. Vid denna tidpunkt är de mer benägna att lyssna och ge dig en ursäkt.

förbittring är en mycket frätande, dold och obehaglig form av ilska. Det är en blandning av svartsjuka, frustration, bitterhet och hyste orättvisa. Det är en riktig glädjemördare. Du kan helt enkelt inte vara glad om du har djupt rotade förbittring om någon nära dig. Det är bättre att prata om det och se om du kan nå en kompromiss. Fråga dig själv om den förbittring du känner mot den andra handlar om vad du saknar snarare än vad de har och ta itu med det ärligt och positivt i ditt eget liv – be dem att hjälpa till med det så mycket de kan.

om du ska slåss, slåss rättvist. Det är inte rättvist att slå din partner eller vän i sina ömma eller svaga fläckar.Jag håller med om att det är mänskligt väldigt frestande att göra det ibland men inte. Det skulle vara ond och kommer sannolikt att eskalera saker och orsakar djupa problem mellan dig senare.

i dåliga slagsmål får du inte ut de ”stora kanonerna”. Med detta menar jag, till exempel, inte hotar skilsmässa eller att lämna – om det verkligen har kommit till den punkten, självklart, i vilket fall du vet det långt innan detta argument. Stora vapen är djupt destruktiva och när de är ute, kommer de inte att gå tillbaka mycket lätt. De undergräver och de spelar på rädsla-och ingenting stokes ilska som rädsla. Godkänn detta med din partner i ett lyckligt eller lugnt ögonblick.

citat - ilska blåser ut sinnets lampa. Robert Green Ingersoll.
försök att skratta när ilskan är över. Många ögonblick av ilska, när det korta ögonblicket av värme har gått, avslöjar sig vara roliga. Jag har haft par som släpper sin ilska i en kuddkamp – en utmärkt metod som ofta också avslöjar situationen.

ta tid. Att gå en promenad när du är arg är inte passiv-aggressiv eller backa ner. Det är sunt förnuft. Du kommer att lugna dig och komma tillbaka mer cool-headed.

om du har varit arg på någon och de skadades av det, straffa dem inte en andra gång…inse att deras skada kan vara rimlig och att de har rätt att vara försiktig eller motvillig. Ibland kommer förlåtelse bättre och snabbare om det blir lite utrymme, så tålamod behövs ofta.

om någon har varit tålmodig i tjugo incidenter av din ilska, är det ingen överraskning om de knäpper på den tjugoförsta. Inse att det är oärligt och avböjande att anklaga dem för att vara ”den arga” vid denna tidpunkt.

eftersom ilska är energi, försök att kanalisera det positivt – Motion, Konst, sport etc. Om det måste uttryckas negativt, tänk på att göra detta på ett säkrare sätt…skrika eller svära i ett tomt rum, skriva ett brev du inte skickar och kan brinna senare.

ibland kan ilska bara vara en annan form av kärlek. Ofta blir vi arg på dem vi älskar mest. Erkänn det här. Ilska kan resultera i ett mycket passionerat möte mellan älskare, vilket är ett underbart och spännande sätt att släppa.

ett bra sätt att arbeta med din ilska är att öva att vara motsatsen – fredlig. Metoder för att känna sig lugna, eller till och med fridfulla, är en bra motgift: meditation, andningstekniker, yoga, musik, promenader etc är alla sätt att stanna lugnare och därför lyckligare. Att ha en lugn bild att titta på, spela lugnande musik eller till och med ha en staty av Buddha i din trädgård kan alla fungera – men när du faktiskt känner dig arg är det bättre att göra något mer aktivt som att gå en snabb promenad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.