efter 17 års fängelse väntar Rosa Jimenez på förnyad prövning eller frisläppande

Rosa Jimenez (foto av Jana Birchum)

vid en utfrågning Jan. 14, USA: s domare Andrew Austin frågade varför Travis County District Attorney Margaret Moore skulle vilja utsätta Rosa Jimenez för en ny rättegång. ”Har hon läst de fyra olika domarnas order som har sagt att de tycker att det här är en mycket svag rättegång, ”frågade Austin,” och det finns sannolikt en oskyldig kvinna som sitter i fängelse i 17 år?”

Jimenez har aldrig hållit sin son och har inte sett sin mamma i Mexiko på 17 år.

en talesman för DA: s kontor sa att inget beslut har fattats om huruvida Jimenez skulle försöka igen, som befanns skyldig 2005 för att kväva 21 månader gamla Bryan Gutierrez till döds genom att skjuta en massa pappershanddukar ner i halsen. Men tiden är kort: USA. Domare Lee Yeakel har beordrat att Jimenez ska släppas eller prövas igen i Februari. 25. Och enligt Attorney General ’ s Office är en omprövning allt utom säker; oidentifierade medlemmar av DA: s kontor som var närvarande vid tisdagens utfrågning stödde också tanken.

i ett försök att hålla Jimenez i fängelse tills Statens överklaganden är uttömda, A. G. frågade domare Austin att driva tidsfristen tillbaka på obestämd tid, argumentera varje försök att överföra papperslösa Jimenez till Travis County för en ny rättegång kan tillåta officerare invandring och tull verkställighet att rycka henne på väg och anda henne till Mexiko, beröva tillståndet i förnyad prövning. Austin demonterade lätt argumentet och frågade vilka bevis staten hade för sin ISTEORI. Biträdande justitieminister Jon Meador stammade, ” väl, bara de okända faktorerna.”

om statens begäran beviljas, skulle processen lätt ta mer än ett år, och Jimenez har utvecklat stadium IV kronisk njursjukdom. Enligt Vanessa Potkin, Jimenez advokat från Innocence Project, behöver hon en transplantation. Att vara i förvar, sa Potkin, ” hon skulle aldrig komma på en lista, hon skulle aldrig ens övervägas. Om staten drar ut detta kommer det att bli en dödsdom för MS Jimenez.”

Jimenez Barnvakt Gutierrez på hennes North Austin lägenhet i 2003 när han stapplade in i köket, kvävning. Den 20-årige Jimenez – sju månaders gravid och med sin egen 1-åriga dotter – sa senare att hon gav honom Heimlich-manöveren och försökte ta bort vad som hindrade hans andning, men han gick ut. Skrikande bar hon honom till lägenheten bredvid. EMS anlände och drog en massa komprimerade pappershanddukar från Gutierrez luftrör. Då var hans hjärna allvarligt skadad. Han dog på hospice tre månader senare.

vid rättegången 2005 kallade åklagare tre expertvittnen som insisterade på att det inte fanns något sätt att Gutierrez kunde ha fått pappershanddukarna fast i halsen på egen hand. Jimenez rättegång advokat hade begränsade medel – och domaren vägrade begäran om pengar för att anställa samma kaliber av experter staten hade kallat-så han satte en läkare från Connecticut på stativet. Under korsförhör, examinator fick skramlade. I korridoren under en fördjupning, han berättade åklagare att ”gå knulla själva.”När korsförhör återupptogs frågades han om kommentaren och svarade: ”Det är ett exakt korrekt citat.”Travis County Judge Charlie Baird sa senare,” det skulle vara svårt att föreställa sig ett sämre vittne.”Jimenez dömdes och fick en 99-årig dom.

två år senare var Jimenez berättelse mittpunkten i en prisbelönt mexikansk dokumentär, Mi Vida Dentro, som lyfte fram de orättvisa rättegångarna mot papperslösa kvinnliga invandrare i Amerika. Mexikos dåvarande tillträdande President, Enrique Pe Macaba Nieto, förespråkade för Jimenez. Snart kom Innocence Project, en organisation som arbetar för att befria den felaktigt anklagade, till fallet. De överklagade Jimenezs mening och tog in en grupp nationellt kända experter som, i motsats till staten, sa att barnen verkligen får stora föremål fast i halsen och att Gutierrez död sannolikt var en tragisk olycka. Under 2010 kastade domare Baird ut övertygelsen och beordrade en ny rättegång.

USA. Domare Lee Yeakel

förutsägbart var hans order omvänd av Court of Criminal Appeals, som enades om att Jimenezs advokat hade ”överträffats” men sade att konstitutionen inte kräver lika stora belopp som ska spenderas på båda sidor av ett ärende. Oskuldsprojektet flyttade sedan sitt överklagande till den federala sidan av processen och åtta år efter att domare Baird kastade ut övertygelsen rekommenderade domare Austin detsamma och sa att Jimenez inte hade fått en rättvis rättegång. Yeakel kom överens och satte Feb. 25 deadline.

enligt domstolens instruktioner kommer Jimenez snart att flyttas till Travis County jail som förberedelse för hennes frisläppande eller omprövning. Det var här hon levererade sitt andra barn, en pojke, 2003 i väntan på rättegång. Sedan dess har hon haft liten kontakt med sin familj; hon har aldrig hållit sin son och har inte sett sin mamma i Mexiko, eftersom regler hindrar familjerna till de som dömts för ett brott från att få visum för att besöka dem. Telefonsamtal är begränsade till fem minuter var sjätte månad. Om det släpps, sa Potkin, kommer Jimenez sannolikt att återvända till Mexiko, där hennes familj bor. ”Allt hon vill göra är att gå hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.