den ojämförliga Rose O'Neill

Rose O ’Neill ca 1900, Wikimedia Commons, Public Domain

Rose O’ Neill var en suffragette av känd skönhet och en självlärd konstnär. Vid en ung ålder, Rose fick ryktbarhet illustrerar populära böcker och tidskrifter av sin tid. Inom kort, Rose var den högst betalda, och yngsta, kvinnor i branschen. Men hon är inte känd för detta. Hennes mest kända prestation är hennes uppfinning av den älskade Kewpie dockan.

växa upp

den 25 juni 1874 föddes Rose Cecil O ’ Neill i Wilkes-Barre, Pennsylvania. Hennes far var William Patrick Henry. Hennes mamma var Alice Cecilia Asenath Senia Smith O ’ Neill, men alla kallade henne ”Meemie.”Hon hade två systrar som heter Lee och Callista, och tre bröder som heter Hugh, James och Clarence.

Rose härstammar från en lång rad konstälskare av alla slag; hennes far sålde böcker, och hennes mamma var en begåvad musiker, skådespelerska och lärare. I sin ungdom reste Rose med sin familj med vagn till landsbygden Nebraska, där hon tillbringade sina formativa år. Hennes familj stödde varandra hårt i deras konstnärliga strävanden.

Rose var något av ett underbarn. Hon gick in och vann en teckningstävling för Omaha World-Herald när hon var tretton. Rose lämnade Nebraska för Manhattan vid späd ålder av 19 och sålde sin första roman, The Loves of Edwy. Men förläggarna var mest intresserade av portföljen av illustrationer som hon visade dem.

Rose O ’ Neill, cirka 1907, Wikimedia Commons, Public Domain

snart fick Rose uppdrag för sina teckningar och hennes karriär som professionell illustratör fick snabb fart. Hennes konstverk dök upp i populära tidskrifter som Ladies Home Journal, Good Housekeeping och Woman ’ s Home Companion. Rose ritade också korta serier för Puck Magazine, en humoristisk publikation.

BONNIEBROOK

Rose fick uppmärksamhet, berömmelse och pengar i New York. Hennes familj bestämde sig för att flytta från Nebraska till Missouri där de bodde på en gård i Ozarks i Taney County, Missouri. Rose var förtrollad med bergen, skog, och bäckar på gården, och döpte platsen ”Bonniebrook.”

1 juni 1937, Rose O ’ Neill på Bonniebrook, Wikimedia Commons, Public Domain

äktenskap

Rose gifte sig med sin långvariga Brevvän, Gray Latham, 1896. Först verkade äktenskapet ömsesidigt fördelaktigt. Gray slog av med familjen O ’ Neill och flyttade till och med in hos dem på Bonniebrook ett tag. Just då, Rose var den enda leverantören för sin familj i Ozarks.

Rose upptäckte att Gray avlyssnade hennes lönecheckar och spenderade alla sina pengar på sig själv. Rose ansökte om skilsmässa 1901 och Gray dog 1907.

medan Rose väntade på skilsmässa från Gray började hon ta emot anonyma kärleksbrev. Hennes hemliga beundrare avslöjade sig vara Harry Leon Wilson, en redaktör på Puck. De två gifte sig 1902. Tyvärr var de ojämnt yolkade vad gäller temperament. Rose var livlig och optimistisk, medan Harry ofta var deprimerad och ledsen. De två skilde sig, och Rose gifte sig aldrig igen eller hade några barn, bortsett från Kewpies.

KEWPIES

Rose O ’ Neill Kewpie illustration, av Internet Archive Book Images-Wikimedia Commons, inga begränsningar

Kewpies är pittoreska små barn, Del kerub och Del elf, uppkallad efter den romerska guden, Amor. De är kända av deras toppknuthuvud, sjöstjärna händer, vattenmelonformat leende, och sidoblickande ögon. I illustrationerna löste Kewpies problem med hjälp av vitt, whimsy och mischief. Rose förklarar dem som ” en slags liten rund älva vars enda tanke är att lära människor att vara glada och snälla samtidigt.”

Bonniebrook tjänade som en muse för Rose, och där hon hävdar att Kewpiesna kom till henne i en dröm som dinglade från hennes sängkläder och orsakade bedårande förödelse. Under julen 1909 publicerade Rose sina Kewpies i en damtidning till den amerikanska allmänhetens glädje och vördnad. De var en omedelbar sensation.

två tyskgjorda bisque Kewpies, c.1912-1913, med tillstånd Scottdoesntknow, Creative Commons

Rose patenterade Kewpie-dockan 1913 och den berömda tyska docktillverkaren J. D. Kestner producerade dem. Kestner gjorde små bisque dockor och skickade Rose några. Olycklig med dockorna gick Rose till Tyskland och hade formarna förstörda. Hon kände att de inte såg ut som hennes vision.

hon arbetade med en tonårig konststudent för att skapa perfekta formar från 1 till 12 tum höga. Kewpiesna hade en hjärtformad klistermärke applicerad på sina kistor, och Rose undertecknade foten på många av dessa original. Till och med idag är en signerad Kestner Kewpie mycket eftertraktad av samlare.

söta monster

Rose var den rikaste kvinnliga illustratören i USA 1914. Hennes ekonomiska framgångar gjorde det möjligt för henne att försörja sin familj på Bonniebrook medan hon reste genom Europa.

Rose passar perfekt med de bohemiska konstnärerna och författarna i Europa. Hon deltog och var värd för fester där hon gnuggade armbågar med de bästa. Hon studerade under samtida mästare, inklusive Auguste Rodin.

den första kärleken till döden av Rose O ’ Neill, med tillstånd av Internet Archive Book Images

Roses konst tog en drastiskt mörk vändning i Europa. Rose kallade dessa verk hennes” söta Monster ” konst. Hon drog groteska mytiska varelser, förvrängda i känsliga poser som tycktes trotsa deras djuriska natur. Verken var både upprörande och förtjusande.

medan vissa omfamnade hennes konst, kritiserade andra. Rose sa detta om sina kritiker, ” det finns vissa människor som har hittat några av mina bilder upprörande. De skadar ögat. Men jag är inte nedslagen som Poe. Jag är kär i magi och monster och formens drama som kommer från det formlösa.”

kvinnors rättigheter

Rose ritade ofta sina illustrationer från sitt hem på Bonniebrook, eftersom kontoren i New York publications som anställde henne inte hade något kvinnors badrum. Då nettade Kewpies över 1,4 miljoner dollar, cirka 35 miljoner dollar i dagens pengar. Rose insåg att hon kunde använda Kiewpies för att förespråka sin största passion: rösträtt för kvinnor.

1914 flög ett plan över en mässa i Nashville, pilotat av flygpionjären Katherine Stinson. Som publiken nedan såg, Katherine släppte lös en dusch av små celluloid kewpie dockor till marken nedan upphängd från små gula fallskärmar. Var och en av dem hade en ram med en slogan för kvinnors rättigheter.

Suffrage Kewpies, Wikimedia Commons, Public Domain

hennes illustrationer började också ta en politisk vändning. Kewpies hade nu en orsak och bar ofta inskriptioner som ”Röster För våra mödrar!”Några klagade över att Rose inte skulle dra Kewpiesna in i detta. Rose brydde sig inte. Hon hade en lägenhet i Greenwich Village. Rose skulle hänga en banner över hennes lägenhetsfönster till stöd för kvinnors rättighetsrörelse. Hon deltog i protester och marscher med sin syster Callista. Rose arbetade hårt för suffragette-rörelsen. År 1920 fick kvinnor rösträtt.

pensionering

vid 1930-talet spenderade Rose de flesta av sina pengar för att stödja sin familj och vänner. Kewpies föll ur mode, och den stora depressionen slog O ’ Neill hårt. 1937 gick Rose tyst i pension i sitt älskade Bonniebrook-hem. Hon skrev sina memoarer med biografen Vance Randolph. Rose dog av hjärtsvikt till följd av förlamning den 6 April 1944. Hon är begravd med sin familj i Bonniebrook. Hennes memoarer publicerades postumt. Hon skrev:

” gör goda gärningar på ett roligt sätt. Världen behöver skratta eller åtminstone le mer än den gör.”- Rose Cecil O ’Neill

vidare läsning

berättelsen om Rose O’ Neill, av Rose Cecil O ’Neill

Rose O’ Neill: flickan som älskade att rita, av Linda Brewster

Kewpies och bortom: Rose O ’ Neills värld, av Shelly Armitage

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.