Biografi-Alabama Music Hall of Fame

Boaz native, Rose Maddox, började sjunga vid 11 års ålder i migrant camps och honky tonks i Kalifornien under den stora depressionen. Med sina bröder blev Maddox-bröderna och Rose kända som”det mest färgstarka hillbilly-bandet i Amerika”.

musiken som bandet spelade var en vild och sprudlande blandning av folkmusik, gammaldags countrymusik, gospel, jazz, swing och boogie-woogie. Ofta kallad ”Okie Boogie”, det påverkade inte bara senare countrymusik utan hjälpte till och med att lägga grunden för rock ’n’ roll. Deras flashiga scenkostymer, med broderad cowboy / mexikansk dräkt, blev ett varumärke för bandet och definierade country costuming för en generation.

från sin bas i Kalifornien gjorde Rose Maddox 15 countryhits mellan 1947 och 1964, tre av dem topp tio krossar. Hon var en västkust stöttepelare långt innan Bakersfield ljudet av 1960-talet. samarbetar med Bluegrass patriarken Bill Monroe, Rose registreras vad som anses vara den definitiva kvinnliga bluegrass samling.

Rose Maddox är en countrymusikpionjär som hjälpte till att bana väg för senare kvinnliga artister och vars klassiska föreställningar genom åren påverkat många andra sångare, från Janis Joplin och Linda Ronstadt till Dolly Parton och Emmylou Harris.

Rose Maddox är mottagare av 1997 Alabama Music Hall of Fame John Herbert Orr Pioneer Award.

Rose Maddox, tillsammans med bröderna Fred, Cal, Don och Cliff, hjälper till att definiera Kaliforniens landsljud på 50-och 60-talet, och var de första som uppträdde i den prickiga, broderade kostymen som var utbredd i den tiden.

Den Boaz, Al., infödda liftade med sina föräldrar till Meridian, Fröken, när depressionen utplånade familjens ekonomi, Red sedan järnvägsvagnar och sov i välgörenhetsskydd på väg till Kalifornien.

familjen blev vad Rose nu kallar ”fruit tramps”, bor i tält och går från gröda till gröda i San Joaquin Valley. 1937 satte bröderna ihop ett band och med Rose som sångare och mor Lulla som drivkraft började de uppträda för tips på area honky tonks.

andra världskriget avbröt karriären när bröderna utarbetades, men när det slutade samlades de om och blev kända som ”det mest färgstarka Hillbilly-bandet i landet”.

de undertecknade med Columbia Records i början av 50-talet och gick med i Louisiana Hayride, sedan Grand Ol’ Opry. Senare samma årtionde lanserade Rose en solokarriär och spelade också in duetter med Buck Owens.

hon inspirerade många kvinnliga countrysångare inklusive Dolly Parton och Emmylou Harris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.